Construieste-ti un router din vechituri!

November 18, 2011
By


Pentru a folosi mai multe computere simultan conexiunea la internet este nevoie de un router. Asta nu este chiar definiţia unu router dar în linii mari asta face. Bineînţeles că preţurile router-elor sunt destul de mici dar daca totuşi nu sunt bani sau nu avem drum pe la un magazin de profil putem încropi unul din vechituri.
De ce materiale avem nevoie?

1. Un calculator vechi, eu am un Pentium II la 333 MHz, 128 MB RAM si 2 MB video;
2. Două plăci de reţea;
3. O unitate floppy disk şi o disketă.

Pentru a face economie de electricitate am scos tot ce nu foloseşte scopului adică harddisk şi unitatea optică. Ideea este cam aşa: La pornire sistemul boot-ează de pe floppy şi încarcă o mică distribuţie de Linux numită Coyote Linux. Acest mic sistem de operare are tot ce îi trebuie unui rooter. Coyote Linux poate fi descărcat de aici: http://www.coyotelinux.com/downloads/

Eu am descărcat arhiva Coyote Linux 2.24 Windows Disk Creator care nu este altceva decât un utilitar (wizard) care îţi permite să creezi o disketă cu micul sistem de operare şi cu setările iniţiale ale lui.

Să vedem paşii prin care ne trece acest utilitar:

În primul ecran nu avem altceva de făcut decât să dăm click pe NEXT.

În al doilea ecran putem modifica configuraţia reţelei locale dacă dorim sau putem lăsa neschimbat şi NEXT. De fapt este vorba de IP-ul router-ului pe partea de LAN. Eu am pus 192.168.1.254 dar se poate lăsa foarte bine neschimbat cu menţiunea că implicit IP-ul routerului este 192.168.0.1 de care vom avea nevoie la administrare mai târziu.

Aici ni se cere să introducem o parolă de administrator.

În această fereastră nu introducem nimic, doar dăm NEXT.

Această etapă este cea mai importantă. Avem posibilitatea să alegem dintre patru opţiuni pe cea corespunzătoare cu specificaţiile furnizorului nostru de internet. Utilizatorii RDS vor trebui să bifeze opţiunea PPPoE Configured Internet. După aceasta trebuiesc introduse numele de utilizator şi parola date de furnizorul de internet. La Nameserver 1 introduceti simplu rds sau orice altceva pentru că utilitarul nu vrea să avanseze cu câmpul lăsat gol.

Aici bifăm căsuţa de la Enable the Coyote DHCP server pentru a nu ne mai bate capul cu alocarea manuală a adreselor IP.

În această etapă va trebui să alegem tipul plăcilor de reţea folosite. Ale mele sunt identice, de fapt nu sunt chiar identice pentru că sunt construite de fabricanţi diferiţi dar au chipseturi identice. Deci cel mai simplu este să citim felul chipsetului de pe placă şi în funcţie de asta să facem selecţia.

Alegem limba interfeţei de administrare, are şi română!

Ne asigurăm că avem disketa în unitatea floppy şi dăm click pe Create Disk.
După asta tot ce trebuie să facem este să punem disketa în router-ul nostru din vechituri, să conectăm cablurile la plăcile de reţea şi gata. Bun, bun vă întrebaţi de cabluri. Pai la placa de reţea aleasă pentru Internet Network Card se pune cablul de la furnizorul de internet iar la cea aleasă pentru Local Network Card se pune cablul care se conectează la switch. Dacă aveţi plăci de reţea identice ca în cazul meu atunci nu aveţi decât să o luaţi pe încercate.
Pc-ul astfel construit nu are nevoie de monitor sau tastatură deci îl putem pune într-un loc mai pitit. Se poate administra din browser. În cazul meu adresa de administrare este http://192.168.1.254:8180/


3 Responses to Construieste-ti un router din vechituri!

 1. November 18, 2011 at 2:02 pm

  Imi plac informatiile oferite de acest site! :>

  • mestermare
   November 18, 2011 at 2:06 pm

   Multumesc!

 2. October 6, 2012 at 11:04 am

  Super! Mulţumiri pt. informaţii, sunt utile! Bravo celor ce au creat siteul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *