Curaţirea şi gresarea ventilatoarelor de la calculator

May 31, 2011
By

Foarte frecvent datorită prafului, în cele mai multe din cazuri, ventilatoarele surselor de alimentare, cele de sistem precum şi cele de la procesor scot un zgomot deranjant ca şi cum palele lor ar lovi în ceva. Lucrul acesta se datorează depunerii particulelor de praf pe palele ventilatorului descentrându-l. În acest caz este indicat fie înlocuirea ventilatorului, fie curăţarea şi gresarea acestuia. Cel mai greu de curăţit este ventilatorul de la sursă, de aceea în cele ce urmează ne vom axa pe acesta.


Primul pas este să demontăm sursa de pe carcasa calculatorului. Desfacem cele patru şuruburi de prindere folosind o surubelniţă în cruce.

Demontăm cu grijă capacul sursei şi apoi demontăm ventilatorul de pe şasiul sursei.

De la ionica mesterica

În imagine se observă cele patru şuruburi care susţin ventilatorul sursei.

De la ionica mesterica

Ventilatorul demontat!

Atenţie! Acesta se conectează pe placa electronică a sursei cu două fire. La unele surse aceste fire se termină cu o mufă care poate fi cu uşurinţă scoasă, la altele va trebui să tăiem firele ca mai apoi, după terminarea desprăfuiri, să le lipim şi să le izolăm la loc.

Îndepărtăm eticheta autocolantă.

De la ionica mesterica

Cu ajutorul unui cuter scoatem dopul de cauciuc.

De la ionica mesterica

Tot cu ajutorul cuterului scoatem siguranţa de platic care susţine axul rotorului. Atenţie să nu pierdem această siguranţă pentru că nu vom mai putea folosi ventilatorul.

De la ionica mesterica

Scoatem rotorul şi îndepărtăm cu grijă tot praful!

De la ionica mesterica

Axul rotorului se poate gresa cu ulei siliconic sau ulei de mecanisme fine (cred ca e unul şi acelaşi, nu sunt sigur).


Tags: , , , ,

2 Responses to Curaţirea şi gresarea ventilatoarelor de la calculator

 1. June 1, 2011 at 7:42 am

  Asta e un tutorial bun pentru ca am fost si eu intrebat de multe ori daca se poate face ceva la un cooler…ba ca are batai …ba ca face zgomot…dar o remarca am totusi…se poate face o poza mai de aproape a ventilatorului…sa se vada eventual cat mai bine lagaruirea….nu toata masa si jumate din tastatura…felicitari pt site…respect.

 2. Bogdan
  October 31, 2012 at 10:18 am

  Exista 2 tipuri de ventilatoare, unele cu axele pe lagare (modelul comun) si cele pe rulmenti (ball bearing).
  Cele pe lagare, in timp dezvolta o uzura si axul incepe sa aiba joc in lagare.Pentru o perioada este ok, dar trebuie schimbat.De aceea majoritatea ventilatoarelor ieftine sunt de acest tip si cand incep sa scoata zgomote este preferabil sa fie schimbate.O gresare ajuta dar nu pentru o perioada prea lunga.
  Cele pe rulmenti sunt mai scumpe, insa de obicei vin cu rulmentii capsulati, iar in momentul in care apare zgomotul inseamna ca ori a intrat praf ori apare uzura caii de rulare.Pentru astea, se demonteaza ventilatorul, se curata/degreseaza rulmentii (pot sa fie si demontabili, atentie sa nu se piarda bilele)dupa care se greseaza cu vaselina siliconica, se monteaza la loc si se verifica, reface etansarea rulmentului.
  Cat despre gresare, trebuie realizata cu vaselina, nu cu ulei, deoarece uleiul fiind mai fluid este aruncat afara sau se scurge datorita gravitatiei.In plus, atrage mai bine praful, deoarece ramane o pelicula foarte fina.
  Exista diferente intre vaselina si vaselina siliconica.
  Vaselina siliconica este utilizata in aparatele electronice deoarece are un coeficient de frecare mai mic, are o disipatie mai buna a caldurii si are o mai buna protectie antistatica.
  Cantitatea necesara se poate recupera de la mecanismele din unitatile de CD sau DVD defecte.
  Vaselina siliconica exista de 2 categorii, cea alba si mata care se utilizeaza pentru transfer termic ( tranzistoarele de putere montate pe radiator) si cea transparenta care este pentru gresarea elementelor mecanice in miscare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *